FAQ

Frequently asked questions (For new participants)

A Holland székhelyű HOAF gyár immár 50 éve foglalkozik termikus gyomirtó, vagy ha úgy tetszik, gyomégető berendezések gyártásával. Az elmúlt 50 évben megszerezett tapasztalatuk alapján ma a HOAF gyártja a legnagyobb területteljesítményű, a legjobb hatásfokú és legtartósabb termikus gyomirtó gépeket.A termikus gyomirtó gépek az ökológiai gazdálkodást folytató nyugat-európai és amerikai biogazdák nélkülözhetetlen eszközeivé váltak az utóbbi években, ugyanis hatásmechanizmusának köszönhetően eredményesen lehet felvenni a harcot a gyomokkal a kelés előtti és az azt követő időszakban.

A termikus gyomirtás hatásmechanizmusa a tévhitekkel ellentétben nem a gyomok növényi szöveteinek teljes elégetéséből fakad. Bármilyen növény elpusztításához elég csupán a növekedés szempontjából nélkülözhetetlen részek kb. 1 másodpercig 70 °C-ra való felmelegítése. Ezen a hőmérsékleten a fehérje elfolyósodik és a növényi részek elhalnak. Amennyiben a növényi részeket tovább melegítjük 100 °C-ra, úgy a sejtekben a sejtfolyadék térfogata annyira megnő, hogy a sejtek fala szétrobban.
A termikus gyomirtás a növények fenológiai stádiumához viszonyítva alapvetően négy különféle esetben alkalmazható:

  • Vetés előtt – álmagágy totális gyomirtása
  • Preemergens módon – vetés után, kelés előtt
  • Posztemergens módon – kelés után állományban
  • Deszikkálás – érésgyorsítás
Vetés előtti álmagágy totális gyomirtása esetén, a gyommagok csírázása érdekében egy sekély álmagágyat készítünk. Néhány nap várakozást követően megindul a gyommagok csírázása. Ekkor alkalmazzuk a HOAF termikus gyomirtó gépet, amely a forró levegő és az infravörös sugárzás kettős erejével elvégzi a csírázott növények és a felszínen lévő, nem csírázott gyommagok semlegesítését is. Ezek után a megtisztított területbe megtörténhet a vetés, és a kultúrnövények magjai zavartalanul tudnak fejlődni. Tipikusan alkalmazzák sárgarépa, gyökérzöldség, cékla, és helyre vetett hagyma esetében!
Preemergens módon való alkalmazás esetében, a magágy készítést követően általában nem történik meg a haszonnövény magjainak vetése, hanem néhány (10-14) nap várakozást követően történik meg a vetés. A vetés után szintén várakozni kell 7-10 napot (persze ez nagyban függ az adott növényi fajtól és az évszaktól is), majd éppen mielőtt a haszonnövény csírája eléri a talajfelszínt a termikus gyomirtó gépet alkalmazva a területen az összes addigra már kicsírázott gyomnövény és esetleg még a talajfelszínen lévő, nem csírázott gyommagok elpusztíthatóak. Tipikusan alkalmazzák sárgarépa, gyökérzöldség, cékla, és helyre vetett hagyma, bab, borsó, saláta, burgonya esetében.

A posztemergens módon, teljes felületen való alkalmazás nem minden növényi kultúra esetében működőképes. Ennek mindenképpen alapfeltétele, hogy az alkalmazás időpontjában a haszonnövényünk fejlettsége magasabb szintű legyen, mint a gyomnövények fejlettsége. Legjobb az, ha a gyomnövények még csak csírában vannak. Posztemergens termikus gyomirtás alkalmazható állományban az alábbi növényi kultúrák esetében:
  • Kukorica – a haszonnövény 5 cm-es magasságáig
  • Gabonafélék – a haszonnövény legfeljebb 6-8 leveles állapotáig
  • Hagyma – a haszonnövény 4 leveles állapotáig
  • Napraforgó – kísérletben…
Természetesen posztemergens módon a felsoroltakon kívül lehetőség van a sorba vetett, vagy ültetett haszonnövények pusztán sorközeinek termikus kezelésére is a HOAF TWINSPIRITE gépekkel. Ez esetben haszonnövénytől függetlenül alkalmazható az eljárás, hiszen csak a sorközöket kezeljük.

Deszikkálásra a termikus gyomirtó gépeket alapvetően burgonyában használják a szárzúzás, vagy a vegyszeres eljárás helyett. Ez esetben a termikus gyomirtó technológia hatásos védelmet nyújt a Fitoftóra fertőzéssel szemben is.


A HOAF termikus gyomirtó gépek alkalmazásával azonban nem csak a már kicsírázott gyomok és még nem csírázott gyommagok kerülnek semlegesítésre, hanem a talaj felszínén tartózkodó káros gombák, baktériumok is, amelyek később fertőzéseket okoznának. Ezek például burgonyában a Fitoftóra, szamócában a Botritis, stb.

Ugyanakkor a talajban élő baktériumok és gombák, egyszóval a talajélet nem kerül rombolásra, hiszen a termikus gyomirtó gépek nem hatolnak be a talaj mélyebb rétegeibe, csupán a talajfelszínen lévő gyomokra, gyommagokra és mikroorganizmusokra fejtik ki hatásukat.

A holland HOAF cég a termikus gyomirtás megjelenése óta szerves részét képezi ennek az iparágnak, hiszen ez volt az a vállalkozás, amely a Wageningen-i egyetemmel karöltve ezt a technológiát Európában tökélyre fejlesztette.

Ma már a HOAF kínálatában szerepelnek a teljes felületet kezelő gépek és a sorkezelő gépek is. A teljes felületet kezelő gépek munkaszélessége 600 cm-ig terjed, amellyel lehetővé válik a nagy területteljesítmény elérése, akár 3,5-4,0 ha/óra. A sorközöket kezelő gépek közül a 8 égőfejes jelenti jelen pillanatban a kínálat csúcsát!
A gépek tüzelőanyaga a cseppfolyós propángáz. A gépek méretétől és a területteljesítmény-igénytől függően a kiszolgálás történhet a kereskedelmi forgalomban kapható kis palackokkal, vagy külön bérelhető a traktor frontfüggesztésre rögzíthető különféle térfogatú nagyméretű tartályokkal.